Går hjernen i spinn av alle tekniske forkortelser og ukjente ord? Da er du ikke alene! Det er mange måter å måle forskjellige ting på, og hvert produkt har viktige egenskaper. Disse egenskapene må vektlegges for å få produktet til å fungere best, og tilfredsstille ditt behov.
Vi hos Hemsedal Sport brenner for kundeservice, og derfor vil vi gi deg en enkel forklaring på betydningen av noen av disse forkortelsene og ordene. Her har vi samlet tre ofte brukte forkortelser og uttrykk som vi synes det er verdt å forklare.
Hvis du lurer på noe innen dette, eller har andre spørsmål, gjerne kontakt oss for en hyggelig prat.
VANNSØYLE
Hva betyr vannsøyle? Vannsøylen brukes til å beskrive hvor mye vann materialet i produktet tåler før vannet trekker inn i materialet. Begrepet brukes for eksempel på jakker, bukser, telt, tarp, etc. Målingen av vannsøyle tester hvor høyt vanntrykk stoffet tåler. Å forstå hva som er vanntett, og hva som er vannavvisende er ofte forvirrende. En vannsøyle større enn 3000mm regnes generelt som vanntett. Dette varierer også avhengig av hvilken type produkt det er snakk om. Jakken vil ikke bli ansett som vanntett før vannsøylen når 10 000mm, mens teltet vil kunne holde vannet ute når vannsøylen bare er 1500mm.
R-VERDI
Hva betyr R-verdi i et liggeunderlag? God isolasjonsevne betyr høy R-verdi. R-verdien er vanligvis mellom 0-10.Blant dem er 0-3 egnet for vår, sommer og høst. Sovematter med R-verdi større enn 4,5 anbefales for bruk om vinteren. R-verdien forteller oss noe om bakkenes isolasjonsevne. Når du planlegger å overnatte utendørs i kaldt vær, er det viktig å ha en god soveflate med høy R-verdi. Hvis du ligger på en dårlig soveflate, vil varmetapet fra kroppen din til bakken være stort, noe som betyr at varmen og isolasjonseffekten til soveposen du har reduseres.
LUMEN
Hva er lumen? Og hvordan måles dette? Lumen er en enhet som angir hvor mye lys en lyskilde avgir. Lumen kan beskrives som lysstyrken på en hodelykt eller en lampe. I en vanlig glødelampe uttrykkes lysstyrken av strømforbruket til pæren, som vanligvis er 40 watt, noe som kan sies å svare til omtrent 400 lumen. For tradisjonelle lyspærer kan dette være en god tommelfingerregel, men i nye typer lamper som sparepærer, halogenlamper og lysdioder er lyskilden mer effektiv, sparer ressurser og gir sterkere lys. Vanlige pærer med høy lumen kan avgi en stor mengde lys over et stort område, mens lyset i en hodelykt med samme lumen er mer konsentrert og rettet.